Meer over de Zeeuwse dialecten

Over het Zeeuws
De Zeeuwse Dialect Verênigieng (ZDV) geeft uitgebreide informatie over de Zeeuwse dialecten. De dialectdag van de Zeeuwsche Vereeniging voor Dialectonderzoek vindt traditioneel plaats op de derde zaterdag in oktober. Meer informatie hierover krijgt u bij de ZVD

Vrouwen in dracht keuvelen boven de sjoelbak...

Dialectkaarten
Op de website van ReWo (afkorting voor Permanent Overlegorgaan Regionale Woordenboeken), vindt u enkele sprekende dialectkaarten van het Zuid-Nederlandse taalgebied, zoals de spinkaart. Ook op de website van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten (WVD) staan links naar dialectkaarten. Op sommige ervan staan ook de dialectwoorden voor Zeeland. 

Dialectfragmenten
Op de website van het Meertens Instituut (MI) vindt u een sprekende kaart met dialectfragmenten van heel Nederland. U kunt er Zeeuwse dialectfragmenten horen uit Retranchement, Ter Hole, Westkapelle, Aagtekerke, ’s-Heer-Arendskerke, Kortgene, Poortvliet, Dreischor en op Goeree-Overflakkee Ouddorp. Enkele van deze fragmenten zijn ook te horen in Taalbank van 'De Zeeuwse Klapbank'.

Lezen in en over het Zeeuws
In en over het Zeeuws zijn door de jaren heen al heel wat publicaties verschenen, van het Woordenboek der Zeeuwse dialecten, 'k Za je dát vertelle...., De biebel in 't Zeêuws: Ruth - Jona - Marcus, Vol van verhalen, Taal in stad en land: Zeeuws, Schimpnamen van Zeeland tot de laatste verhalenbundel van Bertus Limonard. Voor verhalen in en over 't Zeeuws kunt u terecht bij het Wienkeltje van 't Kerkje van Ellesdiek en de Verhalenbank van 'De Zeeuwse Klapbank'.

Dialecttoneelstukken
Jopie Minnaard-Verheijke schreef een tiental korte toneelstukken in het dialect van Zuid-Beveland. De stukken zijn vele malen gespeeld door de toneelgroep Ad Hoc uit Heinkenszand. De toneelgroep bestaat inmiddels niet meer, maar Jopie stelt de stukken beschikbaar aan andere groepen. Zij heeft daartoe een drietal stukken opnieuw bewerkt.