Open Dag SCEZ goed bezocht

De Open Dag van de SCEZ op zaterdag 9 september 2017 trok ongeveer 375 belangstellenden. Het weer zorgde voor een extra dimensie. In de morgen trokken felle buien over het gebouw, maar voor de bezoekers vormde dat geen enkele belemmering voor een bezoekje aan de beurs Monumenten en Duurzaamheid, het Zeeuws Archeologisch Depot of de ondergrondse bunker.

Binnen was er koffie en koek en er brandde zelfs een pelletkachel. ’s-Middags kwam de zon door en konden de gesprekken tussen beursdeelnemers en belangstellenden ook buiten worden gevoerd. Het was een sfeervolle Open Dag met veel tevreden bezoekers. 


Beurs Monumenten en Duurzaamheid
De beurs trok vooral eigenaren van rijksmonumenten of gemeentelijke monumenten. Zij hadden vaak gerichte vragen over energiebesparende maatregelen, duurzame materialen, restauraties of financiering. De beursdeelnemers namen de tijd voor een zorgvuldige beantwoording van de vragen. Dat werd op prijs gesteld, want iedere situatie is weer anders. Veel belangstelling was er voor het Monumentenpaspoort. Tientallen monumenteneigenaren gaven zich op voor deelname aan een pilot voor de verdere ontwikkeling van het Monumentenpaspoort.
 

Rondleidingen door archeologisch depot en bunker
Het gebouw van de SCEZ is geen officieel rijksmonument of gemeentelijk monument, maar het is wel een bijzonder gebouw en er worden bijzondere dingen bewaard. Bezoekers maakten dankbaar gebruik van de mogelijkheid om eens een kijkje te nemen in de bunker onder het gebouw of in de ruimtes waar de archeologische collectie van de Provincie Zeeland wordt bewaard. De rondleidingen begonnen op vaste tijdstippen, maar eindigden nogal eens later. Want ja, als je als bezoeker eens op die bijzondere plekken komt, dan wil je er ook ‘alles’ van weten!
 
Bijzonder was ook dat de archeologische collectie op de Open Dag met één voorwerp werd uitgebreid. Dijkgraaf Toine Poppelaers overhandigde ter plekke een door het waterschap Scheldestromen gevonden steengoedkruik uit de late middeleeuwen.

Activiteiten voor jong en oud
Gedurende de hele dag waren er activiteiten voor jong en oud. In de strobalenarena vertelden specialisten iets over hun ervaringen met archeologie en duurzaamheid. Bezoekers kregen voorwerpen in handen van soms tienduizenden jaren oud.
 
Duurzaamheid is ook herbestemming van materialen en dat is van alle tijden. Een mooi voorbeeld was scheepshout uit de veertiende eeuw dat later is gebruikt als beschoeiing van een haven. Energiebesparing hoeft niet altijd geld te kosten, zo vertelden monumenteneigenaren in hun pop-uplezing. Let maar eens op als je alle stand-by schakelaars van elektrische apparatuur uitzet!
 
Kinderen deden digitale erfgoedspelletjes achter de pc, gingen aan de slag met kleurplaten of beklommen onder begeleiding van een monumentenwachter een nagebouwde torenspits. De presentatie over een middeleeuws skelet werd door jong en oud als spannend ervaren. 
 
De digitale erfgoedspelletjes zijn via onderstaande links nog online te spelen.