Zeeuwse film 'De Atlantikwall' met lespakket

Op donderdag 19 januari 2017 ging de Zeeuwse versie van de film 'Atlantikwall, de Verborgen Grens' in première als onderdeel van een nieuw educatieproject over de Atlantikwall voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 in Nederland.
 
De Zeeuwse première van de 20 minuten durende film werd geopend door de gedeputeerde voor cultuur Ben de Reu van de Provincie Zeeland in het voormalige Zeeuwse hoofdkwartier van de Duitsers tijdens WO II op Walcheren, Huis Toorenvliedt, in het bijzijn van scholieren van basisschool de Stroming van de Archipel Scholengroep in Middelburg.
 
 
Unieke beelden
De Zeeuwse film bevat niet eerder getoond filmmateriaal en foto’s uit privécollecties en archieven. Er wordt aandacht besteed aan de bouw van de bunkers, maar ook aan het dagelijks leven in het Sperrgebiet ten tijde van de oorlog. 
De film toont wat de linie betekende voor het leven van de Zeeuwen in de kuststreek tijdens de Duitse bezetting en de periode daarna. Daarnaast toont de film de Atlantikwall vanuit Duits perspectief.
 
De Zeeuwse film maakt onderdeel uit van een educatieproject voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8. De film wordt ook getoond in verschillende musea, informatiecentra en bunkers in Zeeland.
 
 
Samenwerking
De kustprovincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Friesland en de gemeente Den Haag hebben ook ieder regionale films gemaakt over de Atlantikwall. 
 
De productie van de film kwam tot stand op initiatief van het Erfgoedhuis Zuid-Holland met steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en in samenwerking met de Provincie Zeeland en de overige kustprovincies.
 
Het educatieproject is in opdracht van de Provincie Zeeland tot stand gekomen met medewerking van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland.
 
Belang van film en lespakket
Gedeputeerde Ben de Reu, Cultuur van de Provincie Zeeland: 'In Zeeland, en met name op Walcheren, is vanwege de waardevolle vaarroutes op de Westerschelde een belangrijk onderdeel van de Atlantikwall gebouwd. Deze linie loopt helemaal door tot aan Burgh-Haamstede (Schouwen-Duiveland). Dit zie je vandaag de dag nog steeds duidelijk terug in ons Zeeuwse landschap en aan onze kustlijn waar nog veel bunkers zijn. Cultureel erfgoed is belangrijk voor de identiteit van Zeeland en ik vind het belangrijk dat Zeeuwse jeugd weet wat er hier in het verleden is gebeurd en hier kennis van kan nemen'.
 
De trailer van de film is te bekijken op YouTube.
 
Meer informatie