2018 Europees Jaar Cultureel Erfgoed

2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed / European year cultural heritage 2018. Slogan van het jaar is: ‘Our heritage: where the past meets the future’.
 
In Nederland worden vanuit erfgoedorganisaties in het hele land activiteiten georganiseerd door Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018.
In Zeeland spelen de SCEZ en het provincale samenwerkingsverband Zeeuwse Ankers het hele jaar door op het internationale themajaar in via het kwartaalblad Zeeuws Erfgoed en via maandelijkse themaverhalen op de website Zeeuwse Ankers. Elke maand staat een ander thema centraal. Daarin volgen we het landelijke programma, met een Zeeuwse vertaling.
 
Twaalf thema's
Er zijn twaalf thema’s, één voor elke maand. De thema’s hebben een relatie met Europa. Enkele voorbeelden van thema’s zijn:
 
 
Per thema wordt een project in de schijnwerper gezet. Er wordt een filmpje gemaakt, waarin betrokkenen vertellen over wat de plek voor hen betekent. Het filmpje voor de maand september over Huis Doorn is al klaar.
Op de website staat hoe erfgoedorganisaties kunnen meedoen en een evenement in de agenda laten opnemen.
 
Aansluiting bij landelijke evenementen
Grote landelijke evenementen als Open Monumentendag, Nederlandse Museumweek, Maand van de Geschiedenis en de Nederlandse Archeologiedagen, belichten het thema Europa in hun programma’s. 
 
Onderwijs
Voor het onderwijs worden toolboxen gemaakt door ‘Youth for heritage’ (beschikbaar in 2018).
 
Meer informatie
 

 


Agenda data