Open Dag SCEZ met Beurs Monumenten en Duurzaamheid

Op zaterdag 9 september 2017, landelijke Open Monumentendag, organiseert de SCEZ een open dag in het eigen gebouw Het Schuitvlot aan de Looierssingel 2 in Middelburg. De dag staat in het teken van monumenten, duurzaamheid en archeologie. Ruim tien Zeeuwse organisaties presenteren zich hier op de Beurs Monumenten en Duurzaamheid. De SCEZ stelt die dag ook de deuren open van het Zeeuws Archeologisch Depot en de onder het gebouw gelegen voormalige commandopost van de dienst Bescherming Bevolking.
 
 
Beurs Monumenten en Duurzaamheid
Zeeuwse bouw- en installatiebedrijven geven persoonlijk advies over veilig en comfortabel wonen in een monument. Zij tonen duurzame materialen, energiebesparende maatregelen en geven samen met het Restauratiefonds inzicht in subsidies en financiering. Makelaars gaan in op de waarde van een duurzaam monument. De HZ laat zien hoe de warmtescan voor monumenten werkt. Gemeenten informeren over de regelgeving van het toepassen van zonnepanelen, isolerende beglazing en andere energiebesparende maatregelen. Monumenteneigenaren van het burgerinitiatief Middelburg Groene Monumentenstad delen hun ervaringen met duurzaam wonen. 
 
Deelnemende organisaties
 
Zeeuws Archeologisch Depot
Verspreid over de dag zijn er groepsrondleidingen door de archeologische depotruimten onder leiding van de depotbeheerder. Te zien zijn bijzondere vondsten uit de collecties van de Provincie Zeeland en het Zeeuws Genootschap. Een archeozoöloog vertelt iets over een skelet uit de middeleeuwen.
 
Pop-uplezingen en presentaties
Er zijn korte lezingen over archeologische onderwerpen en archeologen van de SCEZ beantwoorden vragen uit het publiek. De gemeente Middelburg geeft informatie over de regels voor het verduurzamen van een monument en het burgerinitiatief Middelburg Groene Monumentenstad deelt ervaringen met duurzaam wonen in een monument.

BB-commandopost
Onder leiding van een gids zijn er groepsrondleidingen door de ondergrondse bunker onder Het Schuitvlot. Een korte filmvertoning van de opening van de brandweerkazerne in 1967 geeft een goed beeld van de inrichting van de bunker met voormalige commandopost van de dienst Bescherming Bevolking. 
 
Monumentenwacht en ROP
Monumentenwachters geven informatie over duurzaam onderhoud aan monumentenpanden, bouwkundige inspecties, aankoopinspecties, nulmetingen en quickscans. De coördinator van ROP Zeeland belicht restauratieopleidingsprojecten. Er is een klimactiviteit op een nagebouwde torenspits voor jong en oud.
 
Erf food & drinks en Kinderhoek
Er is tegen geringe vergoeding koffie, thee, fris en een kleine lekkernij en voor kinderen zijn er kleurplaten en digitale erfgoedspelletjes.
 
Programma met tijdstippen
Voor actuele informatie over het programma van de open dag tussen 10.00 en 17.00 uur en de tijdstippen van rondleidingen, lezingen en onderwerpen, raadpleeg begin september deze webpagina. 
 
Bereikbaarheid en toegang
De toegang tot de Open Dag van de SCEZ en de Beurs Monumenten en Duurzaamheid is gratis. De ingang is via het Armeniaans Schuitvlot. Voor bezoekers die op de fiets komen is op het terrein achter het gebouw voldoende plaats om fietsen te stallen. In de directe omgeving van Het Schuitvlot zijn 2 (betaalde) parkeergelegenheden voor auto's. Zie hiervoor de pagina Contact
 


SCEZ

Het Schuitvlot
Looierssingel 2
4331 NK Middelburg
T +31 (0)118-670870
E info@scez.nl
I www.scez.nl 


Agenda data